De regering mocht een aanvraag voor coronasteun eind 2020 van een ondernemer niet puur op basis van de code waaronder het bedrijf stond ingeschreven in het handelsregister afwijzen.
Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste rechter op het gebied van economisch bestuursrecht, nadat een onderneming bezwaar had gemaakt tegen de afwijzing. De zaak kan grote gevolgen hebben voor andere ondernemers die op basis van hun zogeheten SBI-code een tegemoetkoming in de vaste lasten misliepen.
Ieder bedrijf met een inschrijving in het handelsregister heeft een zogeheten SBI-code die aangeeft wat de belangrijkste bezigheden zijn. Op basis van die code bepaalde de overheid tot eind 2020 welke bedrijven bij de sectoren hoorden die te lijden hadden onder lockdownmaatregelen en dus een beroep konden doen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Maar bij heel wat van die bedrijven is de SBI-code achterhaald en hebben ze andere activiteiten ontplooid. Sommige ondernemers liepen daardoor coronasteun mis terwijl ze wel te lijden hadden onder de coronacrisis, doordat ze de verkeerde SBI-code hadden.
Daadwerkelijke bezigheden
Het kabinet paste de regels pas in het eerste kwartaal van 2021 aan zodat bedrijven op basis van hun daadwerkelijke bezigheden aanspraak konden maken op de tegemoetkoming in de vaste lasten, ook wel bekend als TVL. Maar CBb oordeelt dat de regering dit in het geval van zeker één gedupeerde onderneming al een kwartaal eerder had moeten doen. Het bedrijf stond te boek als financiële holding, wat geen recht op de steun gaf. In werkelijkheid zou de desbetreffende ondernemer zich al tijden hebben beziggehouden met het maken van graphics voor tv-programma’s over reclamespotjes, een bedrijfstak die wel aanspraak op de TVL kon maken.
De regering wilde daar voor het eind van 2020 nog niet aan omdat dit de snelle uitvoering van de steun zou belemmeren, zo verweerde het ministerie van Economische Zaken zich. Maar volgens het CBb was de coronacrisis toen al zo lang aan de gang dat de fase van pure noodplannen voorbij was. De overheid had dus al secuurder kunnen kijken naar de activiteiten van een bedrijf dan alleen een check op de SBI-code, oordelen de rechters.
Golf rechtszaken
Het CBb maakt zich overigens op voor een hele golf aan rechtszaken vanwege de TVL en richt een apart team van rechters en juristen op. De rechtbank heeft nu in ongeveer zevenhonderd zaken over de steunregeling uitspraak gedaan, maar verwacht dat het totaal kan oplopen tot 1.500 à 2.000. Normaal gesproken behandelt het CBb ongeveer 1.250 zaken per jaar.