De ingangsdatum voor de afbouw van de wet-Hillen staat op losse schroeven. Op aandringen van 50Plus komt er een apart wetgevingsproces over de door de partij verfoeide ’aflosboete’, waardoor het ministerie van Financiën nu twijfelt of 2019 wel haalbaar is. Bovendien komt er een hoorzitting waarbij ook VVD-coryfee Hans Wiegel aanschuift.

Op alle mogelijke manieren probeert 50Plus-Kamerlid Van Rooijen het afschaffen van de wet-Hillen te dwarsbomen. Deze week werd op zijn aandringen besloten dat de wet apart in de Tweede Kamer wordt behandeld in plaats van dat het op de grote hoop belandt van fiscale voorstellen, waardoor ook de invoeringsdatum op losse schroeven komt te staan.

Staatssecretaris Snel (Financiën) gaf tijdens een belastingdebat afgelopen week immers al toe dat de fiscus ruim de tijd nodig heeft om zo’n wijziging in de systemen door te voeren.

Onderzoek

Het ministerie van Financiën bevestigt desgevraagd dat nu wordt uitgezocht of 2019 door het aparte wetstraject nog wel haalbaar is. In dat jaar hoopt het kabinet de eerste 35 miljoen euro met het plan op te halen.

„Dat dit is gelukt, vind ik een geweldige prestatie”, juicht Van Rooijen. De volgende stap is een hoorzitting volgende week met experts over het schrappen van de wet-Hillen. Daarvoor heeft hij ook VVD-coryfee Hans Wiegel uitgenodigd, die daar met alle liefde op in is gegaan. „Dit plan leunt tegen onbehoorlijk bestuur aan”, vindt de liberaal. „Gewone burgers hebben dit niet kunnen zien aankomen.”

BEL DIRECT