De Belastingdienst moet zich gaan klaarmaken om snel knopen door te hakken over de schuldenberg die ondernemers het afgelopen jaar hebben opgebouwd. Krijgen bedrijven nog eens uitstel, moeten ze gaan betalen of is het te laat en kan de schuld beter worden afgeschreven? De fiscus moet ‘kordaat’ antwoord gaan geven op die vraag, adviseert de Autoriteit Financiële Markten.

“Lever snelle hulp of doe het niet”, vat Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM, het kernachtig samen. “Banken hebben hun afdelingen bijzonder beheer opgeschaald, dat zouden ze bij de Belastingdienst ook moeten doen.”

Op dit moment hebben zo’n 250.000 bedrijven een gezamenlijke schuld van 16 miljard euro openstaan bij de fiscus aan belastingen. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten dat bedrijven hun belastingen later mogen betalen.

Met het zicht op economisch herstel wordt de vraag ‘wanneer houdt de coulance van de fiscus op?’ steeds urgenter. De twee belangrijkste ondernemersverenigingen, VNO-NCW en MKB Nederland pleiten ervoor om bedrijven ruim de tijd te geven om hun schulden terug te betalen.

Kwijtschelden?

Nog mooier zou het natuurlijk zijn voor de bedrijven als zij de achterstallige belastingen helemaal niet meer hoeven te betalen, omdat deze worden kwijtgescholden. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) is daar vooralsnog geen fan van, liet hij weten.

Maar volgens de AFM is er in sommige gevallen geen andere optie, net als bij faillissementen. “Het beleid is erop gericht om mensen door de crisis heen te helpen en dan moet je het ook snel regelen als het niet goed gaat”, legt Van Geest uit. “Hoe langer mensen in onzekerheid zitten, hoe meer stress en hoe langer het herstel duurt.”

Ze pleit er daarom voor om snel te beslissen over het eventuele herstructureren van schulden bij bedrijven die ernstig in de problemen zitten. “Anders blijft dat als een enorm zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen, dat maakt mensen niet gelukkiger”, zegt Van Geest.

Snel maatwerk leveren

De fiscus zou net als banken voorbereidingen moeten treffen om snel te kunnen handelen bij bedrijven als ‘we constateren dat van deze kale kip niets te plukken is’. Daar is maatwerk voor nodig, want de nood is niet even hoog bij alle bedrijven die uitstel van belasting hebben aangevraagd.

En juist daarom moet de fiscus snel met een plan van aanpak komen, benadrukt Van Geest. “Dat vraagt veel van de uitvoering en dat is lastig, hebben we geleerd”, zegt zij. “De fiscus is vooral goed in innen, maar moet nu snel nagaan of het mensen moet helpen met een steuntje in de rug of juist snel afwikkelen als dat niet kan.”

BEL DIRECT