Bedrijven zetten vanaf komend jaar massaal een streep door de vaste reiskostenvergoeding. Dat bevestigen verschillende werkgeversorganisaties aan BNR. Per 1 januari mogen ze deze vergoeding niet langer belastingvrij uitkeren aan hun thuiswerkende personeel. Werkgevers willen voorkomen dat ze zelf voor de kosten opdraaien. ‘Het wordt zo bijzonder onaantrekkelijk om de situatie in stand te houden’, zegt Jannes van der Velde van de AWVN.

De overheid heeft besloten dat werkgevers de belastingvrije reiskostenvergoeding tot 1 januari mogen blijven geven, ook al reizen werknemers vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk. Hierdoor hebben mensen de afgelopen tijd geld gekregen voor onkosten die ze niet hebben gemaakt, zegt Van der Velde. ‘Daar hebben we niet moeilijk over gedaan, maar straks moeten werkgevers zélf de extra heffingen voor hun rekening nemen. Dat kan een heel kostbare zaak worden.’

Die kosten zorgen ervoor dat werkgevers af willen van zo’n vaste reiskostenvergoeding, zien ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Nu al heeft een deel van de bedrijven deze vergoeding stopgezet. De verwachting is dat ze straks alleen betalen voor de daadwerkelijk gereisde dagen.

Thuiswerkvergoeding

Maar ook thuiswerken is niet gratis, erkennen de werkgevers. De stookkosten zijn hoger, het stroomverbruik schiet omhoog en het koffiezetapparaat pruttelt op volle toeren. De reiskostenvergoeding compenseerde grotendeels voor deze extra uitgaven. Nu die wegvalt, is het advies: ga in gesprek met je baas over een thuiswerkvergoeding.

Maar of die bereid is de kosten te compenseren is nog maar de vraag, denkt arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS. ‘Wettelijk is er geen verplichting voor werkgevers om de kosten die je maakt voor thuiswerken te vergoeden, dus dat kun je niet afdwingen.’ Wel ziet Besselink dat hierover vaker afspraken worden gemaakt in cao’s.

BEL DIRECT