De RDW, de overheidsdienst die auto’s registreert, weet van veel oude geïmporteerde dieselauto’s niet of ze zijn voorzien van een roetfilter. Duizenden automobilisten kregen daardoor ten onrechte een belastingaanslag omdat hun auto te veel fijnstof zou uitstoten, schrijft het AD.

Sinds 1 januari geldt er voor vervuilende dieselauto’s een fijnstoftoeslag die boven op de motorrijtuigenbelasting komt. De Belastingdienst bepaalt op basis van RDW-gegevens of de roettaks moet worden betaald, maar volgens het AD kloppen die gegevens bij veel geïmporteerde diesels niet.

Vorige week kregen 5590 eigenaren een brief waarin de RDW schrijft dat ze de toeslag toch niet hoeven te betalen omdat hun auto toch een roetfilter blijkt te hebben. Maar de dienst sluit niet uit dat andere dieselrijders nog wel te veel betalen.

De RDW raadt dieselrijders die de nieuwe fijnstofheffing moeten betalen aan de uitstootgegevens van hun auto bij de dienst te controleren. Ze kunnen navraag doen bij de officiële merkimporteur of desnoods zelf onder de auto kruipen om te zien of er een roetfilter onder zit.

BEL DIRECT