‘Door een wetswijziging in box 2 is het dit jaar interessanter om een dividenduitkering te doen tot € 67.000. Het komende jaar verwachten we dan ook meer aangiften dividendbelasting’, zegt Tim van Hemert, Teamleider CAP Dividendbelasting van de Belastingdienst. Vorig jaar verwerkte de dienst zo’n 82.000 aangiften ter waarde van € 9 miljard.

Dit jaar zijn twee schijven geïntroduceerd in box 2 met een basistarief van 24,5 procent voor de eerste € 67.000 aan inkomsten uit aanmerkelijk belang en een toptarief van 33 procent voor het meerdere. Met deze maatregel wil het kabinet dga’s stimuleren om jaarlijks een deel van de winst van hun bv in de vorm van dividend te laten uitkeren om zo uitstel van belastingheffing te beperken.

Sinds 1 januari 2024 is het in veel gevallen mogelijk om de aangifte dividendbelasting digitaal te doen. Gaat het om dividenduitkeringen vanaf 2024, dan zijn er drie mogelijkheden:

  • digitaal aangifte dividendbelasting in Mijn Belastingdienst Zakelijk;
  • aangifte dividendbelasting via een belastingadviseur; of
  • het papieren formulier Aangifte dividendbelasting. Dit kan alleen tot 1 juli 2024. Na deze datum kan alleen nog maar digitaal aangifte worden gedaan.

Vanwege de verwachte toename van het aantal aangiften dividendbelasting is de digitalisering erg welkom en daardoor gunstig voor bedrijven. Van Hemert: ‘Het komt vaak voor dat een bedrijf meerdere aangiftes per jaar doet. De dividendaangifte is namelijk een tijdstipbelasting en een bedrijf kan dus meerdere keren per jaar aangifte doen’.

Volgens Enrico van den Elshout, Productmanager VPB en dividendbelasting van de Belastingdienst, is de digitalisering niet alleen voordelig voor ‘de klanten’. ‘Het oude (analoge) proces was voor ons als Belastingdienst erg arbeidsintensief. Daarnaast duurde het ook langer tot de aangever wist waar die aan toe was. Nu we dit allemaal digitaal doen voelt het al een stuk degelijker. Zeker omdat we nu ook naar een modernere programmeringstaal gaan’, aldus Van den Elshout die samen met zijn collega’s blij is dat het gedoe met de papieren aangiften binnenkort achter de rug is.

BEL DIRECT