De nieuwe spaartaks komt er niet voor 2022. Dat zei staatssecretaris van Financiën Menno Snel vandaag in de Tweede Kamer. Hij verdedigt daar zijn belastingplan. Met die nieuwe spaartaks wordt sparen straks gratis tot 440.000 euro.

Regeerakkoord

Dat terwijl het kabinet Rutte III al in het regeerakkoord had opgenomen iets aan te willen doen. Meer dan een miljoen spaarders in Nederland zullen nog twee jaar lang 30 procent inkomstenbelasting betalen op het fictieve rendement dat ze kunnen halen op hun spaargeld. Dat is een fictief rendement, want dat haal je nooit. De rente is nul en gaat naar negatief.

Ongeduld

Dat we nu moeten wachten op een oplossing maakt de hele Tweede Kamer niet blij. Zowel de coalitie als de oppositie is kritisch. ‘Iedereen is eigenlijk ongeduldig’, zegt politiek verslaggever Sofie van Leeuwen.

Huisjesmelkers

Volgens staatssecretaris Snel van Financiën is het onhaalbaar om de wetgeving te testen en uit te voeren. Om de spaartaks te kunnen hervormen heeft Snel geld nodig dat nog gevonden moet worden bij huisjesmelkers, mensen die veel geld lenen om huizen te kopen en te verhuren.

BEL DIRECT