De zogenaamde jubelton blijft nog zeker twee jaar van kracht. De afschaffing ervan, zoals overeengekomen in het regeerakkoord, kan op zijn vroegst in 2024 plaatsvinden. De Belastingdienst is niet in staat om het sneller te doen.

Dat antwoord minister Kaag van Financiën in antwoord op Kamervragen. Er is onvoldoende IT-capaciteit bij het ministerie om deze wijziging van de fiscale aftrekpost door te voeren. 

De jubelton is het bedrag (105.302 euro) dat belastingvrij mag worden geschonken bij de aankoop van een eigen woning, bijvoorbeeld door ouders. Deze aftrekpost moet verdwijnen omdat het de ongelijkheid op de woningmarkt zou vergroten.

De Belastingdienst is voorlopig druk bezig met de overgang naar een nieuw systeem voor de schenk- en erfbelasting. Pas in 2023 is er bij de Belastingdienst ruimte om de jubelton uit de aangifte te verwijderen.

Volgens financieel journalist Jeroen van Wensen van EW kost het langer in de lucht houden van de jubelton 152 miljoen euro, terwijl er maar 15.000 mensen van profteren.

BEL DIRECT