De Tweede Kamer wil dat ondernemers die nog altijd kampen met de gevolgen van de coronapandemie, langer belastinguitstel krijgen. Zoals de zaken er nu voorstaan, moeten zij vanaf januari alsnog gaan betalen. Voor veel bedrijven “wordt dat echt de nekslag”, voorspelt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen.

Het kabinet verleende dit jaar uitstel van belastingverplichtingen aan honderdduizenden ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zaten. “Iedere ondernemer snapt dat ze dit natuurlijk een keer moeten terugbetalen”, zegt Aartsen. “Maar wat het kabinet voorstelt: per 1 januari al gaan betalen, en binnen 24 maanden, dat is simpelweg voor veel ondernemers niet te doen.”

VVD en D66 willen dat bedrijven later pas hoeven te gaan betalen en ook langer dan twee jaar de tijd krijgen. De partijen denken aan een termijn van drie jaar, die in juli ingaat in plaats van januari. “Dat lijkt me heel reëel. Het staat ondernemers natuurlijk vrij om eerder terug te betalen als ze dat graag willen en kunnen.”

De andere regeringspartijen CDA en ChristenUnie vragen ook om uitstel, net als de grootste oppositiepartij PVV. SGP-Kamerlid Chris Stoffer geeft aan het voorstel van de VVD en D66 te steunen. Daarmee is een ruime meerderheid voor uitstel.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt het “een begrijpelijk en goede suggestie” om te kijken of bedrijven die dat nodig hebben, langer de tijd kunnen krijgen. Maar hij wil dat wel doen in overleg met staatssecretaris Hans Vijlbrief, die over de belastingen gaat. Ook wil Hoekstra “op iets meer dan een sigarenkistje uitrekenen” wat de gevolgen zijn.

Hoekstra noemt het “in potentie problematischer” om bedrijven ook later te laten beginnen met terugbetalen. Het risico is dat de belastingbetaler dan naar achteren wordt geschoven in de rij met schuldeisers als een bedrijf onverhoopt toch failliet gaat.

BEL DIRECT