Eigenaren van elektrische auto’s kunnen langer blijven genieten van korting op de wegenbelasting. Dat wil het demissionaire kabinet bekendmaken bij het verschijnen van de voorjaarsnota, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De belastingkorting wordt de komende jaren langzaam afgebouwd en verdwijnt pas in 2031. Het geld daarvoor wordt opgehoest door bezitters van plug-in hybride auto’s.

De invoer van wegenbelasting voor elektrische auto’s werd nodig geacht omdat het Rijk heel veel geld misloopt als het aantal elektrische auto’s stijgt. Op benzine, gas en diesel wordt zeer veel accijns en belasting geheven. Dat is goed voor de schatkist. Stroomverbruik levert het Rijk veel minder op. Om dat verlies te compenseren is invoeren van een motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s volgens het kabinet onontkoombaar. 

Stimuleren

Nu is het nog zo dat bezitters van een elektrische auto geen wegenbelasting betalen. Die maatregel is destijds genomen om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. Dat is noodzakelijk om de CO2-uitstoot van het wegverkeer terug te dringen om zo het klimaat te beschermen.

Per volgend jaar zou dat veranderen: vanaf 2025 zou de wegenbelasting voor elektrisch rijders worden verhoogd naar 25 procent en een jaar later zelfs al naar het volledige bedrag dat ook benzine- en dieselrijders betalen. 

Belasting op gewicht

Voor veel elektrische rijders zou die belastingverhoging een strop betekenen. De motorrijtuigenbelasting wordt namelijk bepaald op basis van gewicht van een auto. Elektrische auto’s hebben vaak een grote, zware accu en zouden dus veelal met de hoogste belastingtarieven te maken krijgen.

En dus is het verlengen van de korting op de wegenbelasting noodzakelijk, omdat anders te veel automobilisten in benzine of dieselauto’s blijven rijden – of hun elektrische auto inruilen voor een wagen op fossiele brandstof. “Dat is echt dodelijk voor het verminderen van de CO2-uitstoot door het wegverkeer”, stelt een betrokkene. “Terwijl iedereen weet dat die uitstoot linksom of rechtsom omlaag zal moeten.”

Verlaging

Wel wordt de belastingkorting de komende jaren alsnog langzaam afgebouwd. Vanaf 2026 gaan elektrische rijders 60 procent wegenbelasting betalen, vanaf 2029 wordt dat 65 procent en vanaf 2031 verdwijnt de korting dan alsnog helemaal. 

De hoop is dat in die vijf jaar alsnog veel meer mensen overstappen naar een elektrische auto.

BEL DIRECT