Vandaag ontvangt minister Koolmees het advies van de Stichting van de Arbeid voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. De premie van die aov zal maximaal 150 euro netto per maand zijn, maar dat de exacte hoogte hangt af van de hoogte van het inkomen.

Luister ook | ‘Akkoord bereikt over verzekering arbeidsongeschiktheid zzp’ers’

Luister ook | Twintig procent zzp’ers heeft baat bij aov

Niet iedereen onder één verzekering

Om het stelsel betaalbaar te houden zal de uitkering maximaal € 1.650 bruto per maand bedragen. De verzekering wordt uitgevoerd door het UWV, zzp’ers kunnen een aanvullende verzekering afsluiten bij commerciële partijen. ‘Er is niet gekozen om alle werkenden onder één verzekering te laten vallen zoals de Commissie-Borstlap voorstelde’, zegt hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University. Wilthangen vindt dat jammer – hoe meer deelnemers, hoe lager de kosten, ‘En dan hoef je ook dat onderscheid niet meer te maken wie nou wel of geen zzp’er is’.

Ook is gekozen voor een minimumregeling. Volgens Wilthagen is het dus even wachten op hoe de regeling er uiteindelijk uitziet en of de regeling echt in een behoefte voorziet. Of het nieuwe initiatief een succes wordt hangt volgens Wilthagen van twee factoren af: ‘Het moet beter zijn dan de oude wet WAZ, en veel hangt af van hoe de verhouding zal zijn tussen het UWV en de commerciële partij. Die verhouding tussen publiek en privaat moet goed geregeld zijn’.

Meerderheid zzp’er voorstander verplichte aov

Een ruime meerderheid (63 procent) van de zzp’ers in ons land is voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Bijna 60 procent vindt dat de overheid dat moet regelen, zo blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond onder 600 zzp’ers in opdracht van vakbond CNV.

BEL DIRECT