Per 1 januari 2019 gaat de nieuwe bijtelling in voor elektrische auto’s van meer dan € 50.000. De regeling raakt vooral Tesla en wordt daarom in de volksmond de ‘Tesla-taks’ genoemd.

Per 1 januari geldt het verlaagde bijtellingspercentage van 4 procent voor auto’s die volledig elektrisch zijn alleen nog tot 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt het bijtellingspercentage van 22 procent. Werknemers en werkgevers krijgen vanaf volgend jaar dus te maken met een gecombineerd bijtellingspercentage, als de elektrische auto meer dan € 50.000 kost. Elektrische auto’s zoals de Tesla Model S en Model X en de Jaguar I-Pace zitten flink boven die prijs. Deze auto’s worden dus duurder in de bijtelling.  De fiscale regeling geldt voor 2019 en voor 2020. Na de zomer wordt het stimuleringsbeleid voor schoon rijden (de zogenaamde Autobrief II ) geëvalueerd, zo meldt het Financieele Dagblad.

Veel potentiële Tesla-kopers overwegen volgens de krant daarom volgend jaar een model te kopen dat onder de catalogusprijs valt van € 50.000. Zij moeten immers 4% over de eerste €50.000 bij hun inkomen optellen en 22% over de rest, als ze de auto niet alleen zakelijk maar ook voor privé-doeleinden gebruiken.

BEL DIRECT