Grote werkgevers moeten de CO2-uitstoot van de reizen van hun personeel gaan bijhouden, schrijft het FD. Het nieuwe kabinet wil de maatregel invoeren om de klimaatdoelen te halen. Het gaat om bedrijven met meer dan honderd man in dienst. Zij moeten gaan bijhouden hoe hun werknemers reizen: met het ov, de fiets of met de auto en dan ook nog eens wat voor wagen. Voor werkgevers dreigt extra papierwerk door die nieuwe klimaatregel.

De regeling treft zo’n zevenduizend bedrijven. Brancheorganisatie Bovag betwijfelt het effect van de maatregel en vreest extra lastendruk voor bedrijven. ‘Wat is nou daadwerkelijk het effect van deze maatregel? Zakt de uitstoot hierdoor? Als werkgever moet je enorm veel gaan bijhouden, dus laten we eerst onderzoeken of dit effectief is’, zegt een woordvoerder tegen het FD.

De regeling had 1 januari 2022 al moeten ingaan, maar omdat de kabinetsformatie zo lang heeft geduurd, heeft de nieuwe regering er nog niet mee kunnen instemmen.

De afspraak volgt uit het in 2019 gesloten Klimaatakkoord, waarin maatregelen staan om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Reizen van en naar het werk (woon-werkverkeer) en reizen die een werknemer voor de baas moet maken (zakelijke reizen), zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle mobiliteitsuitstoot in Nederland.

BEL DIRECT