Zzp’ers laten duizenden euro’s aan belastingvoordeel liggen door niks te doen met hun pensioen. Dat blijkt uit onderzoek van Gfk in opdracht van Allianz en BrightPensioen.

‘Zo veel aftrekposten zijn er niet meer, pensioen is er een van.’

Zo’n 63 procent van de zelfstandigen heeft geen idee van de mogelijkheden om fiscaal vriendelijk te sparen voor later en 91 procent van de zzp’ers schat het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in, blijkt uit het GfK-onderzoek. Bijna twee derde weet niet wat de fiscale jaarruimte is, waardoor ze veel geld laten liggen. Onder zzp’ers tussen 25 en 35 jaar is dat zelfs 77 procent.

Zzp’ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2017 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te ontvangen. Ruim een derde (35 procent) van de zzp’ers denkt dat fiscale jaarruimte te maken heeft met hele andere zaken, zoals de verhouding zakelijke/privé-autokilometers of het berekenen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. 61 procent van de zzp’ers die wél weten wat fiscale jaarruimte inhoudt, heeft geen idee van de berekenmethode. 38 procent van hen laat dat over aan de accountant.

BEL DIRECT