Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van uw algehele financiële situatie en na te denken over wat u wanneer wilt bereiken. Het gaat tenslotte om uw geld, uw doelen en uw toekomst. Een goede financiële planning helpt u financieel onafhankelijk te worden. Heeft u een ander doel met uw vermogen? Of heeft u meer nodig dan alleen een overzicht van uw financiële situatie? Met vermogensplanning onderzoekt u met hulp van een professional hoe u uw vermogen het beste kunt inzetten om uw doelen ook daadwerkelijk te bereiken. Vermogensplanning is meer dan enkel een financiële planning. In dit artikel zetten we de verschillen op een rij.

Wat is financiële planning

Financiële planning geeft een algemeen beeld van iemands financiële situatie. Hoe het nu is en geprojecteerd in de tijd. Hoewel er altijd onzekerheden blijven, probeert een financieel planner een zo goed en volledig mogelijk beeld te geven van de inkomens- en vermogenssituatie op korte en lange termijn. Hierbij wordt rekening gehouden met toekomstige levensloopplanning.

Het leven is verrassend en niet te plannen. Met financiële levensplanning krijgt u een duidelijk beeld van uw doelen en wat er nodig is om deze te bereiken. Zo komt u uiteindelijk tot een financieel plan dat past bij uw levensdoelen. U kunt bijvoorbeeld toewerken naar financiële onafhankelijkheid, om tijd te hebben voor de dingen die er echt toe doen. Het leven gaat best snel. In een persoonlijk financieel plan worden in ieder geval de volgende elementen opgenomen:

 •  belastingen
 • hypotheek of andere financiering
 • huwelijksrecht en erfrecht
 • levensverzekeringen en pensioenen
 • sociale zekerheid
 • sparen en beleggen
 • tegenslagen en risico’s

Een persoonlijk financieel plan geeft een actueel en volledig overzicht van uw huidige financiële situatie. Daarna volgt een analyse van de evolutie van uw inkomen en uw vermogen. Wat zijn de komende uitgaven? Met welke risico’s moet u rekening houden? Het derde onderdeel is advies hoe u uw financiële situatie kunt optimaliseren en uw doelen kunt bereiken. Met een uitgebreid overzicht kunt u op het juiste moment de juiste beslissingen nemen om financieel onafhankelijk te worden.

Voorraad

 • Carrière
 • Huisvestingskosten
 • Pensioen
 • Inkomen

Analyse

 • Inkomens- en vermogensgroei
 • Risico’s (bijv. arbeidsongeschiktheid)

Tips

 • Een stappenplan om je doelen te bereiken
 • Praktisch advies voor het afdekken van risico’s

Wat zijn de kosten van financiële planning?

Aan financiële planning zijn kosten verbonden. De vergoeding voor financiële planning is afhankelijk van uw adviesvraag en de complexiteit van uw situatie. Maar het geeft ook iets waardevols. De financieel planner houdt de vinger aan de pols na het ontwikkelen van het plan. Hij begeleidt en adviseert. Om ervoor te zorgen dat uw grote, langetermijndoel binnen bereik blijft.

Het doel van financiële planning

Een (gecertificeerd) financieel planner kan particulieren en ondernemers helpen bij hun financiële planning. Voor ondernemers is een financieel plan een goede aanvulling op wat de accountant doet. De planner kijkt naar uw algehele financiële situatie en bekijkt hoe u uw doelen kunt bereiken. U kunt zich focussen op ondernemerschap. De financieel planner bewaakt de financiële langetermijndoelen.

Voor een individu kan de reden heel verschillend zijn. Dit zijn vaak ingrijpende levensgebeurtenissen. U staat er ineens alleen voor, uw kinderen gaan studeren of u wilt een huis kopen. Met de financiële planner beschrijft u waar u staat en hoe u uw doel het meest optimaal kunt bereiken.

Wat is vermogensplanning?

Vermogensplanning is meer dan enkel een financiële planning. Het is eigenlijk een soort vermogensbeheer. Voordat u uw vermogen aan een deskundige toevertrouwt om het te laten beheren volgens uw smaak voor risico en uw wensen, moet een aantal dingen duidelijk zijn. Wat zijn uw wensen? Waar wilt u heen met uw vermogen? Hoe haalbaar zijn uw financiële doelen? Erfgoedplanning kan worden vergeleken met de blauwdruk van de architect voor het bouwen van een huis. Met vermogensplanning onderzoekt u met hulp van een professional hoe u uw vermogen kunt gebruiken om uw doelen te bereiken. Het is gericht op private banking-klanten.

Betekenis van vermogensplanning en financiële planning

Met vermogensplanning kiest u voor een bredere dienstverlening dan financiële planning. Financiële planning geeft u ook inzicht in uw financiële situatie. Maar de uitvoering moet u zelf doen. Vermogensplanning geeft een overzicht van uw volledige financiën en de dienstverlening gaat verder. De vermogensplanner is namelijk een persoonlijk adviseur. Een bron van informatie voor al uw financiële vragen. Op basis van uw wensen en doelstellingen stelt hij een vermogensplan op. De assetplanner werkt actief mee aan de uitvoering ervan. Het monitort ook de doelen die u hebt gesteld en stelt deze zo nodig bij. Het is meer dan een financiële planner.

Het doel van vermogensplanning

Een kapitaalplan geeft overzicht en overzicht en is gericht op private bankcliënten. Het helpt om de juiste beslissingen te nemen met uw vermogen. Niet op basis van emotie, maar wel op basis van een plan. Vermogensplanning gaat eigenlijk over vooruit plannen. De redenen om een ​​vermogensplanner in te huren kunnen heel verschillend zijn.

Bijvoorbeeld:

 • omdat u eerder wilt stoppen met werken
 • u zich afvraagt ​​of u beter in box 3 of box 2 kunt beleggen
 • of u wilt al nadenken over het doorgeven van uw vermogen aan de volgende generatie

Voor al deze vragen kunt u bij een vermogensplanner terecht. Een vermogensregeling maakt vaak ook deel uit van de private banking-dienstverlening.

Hoeveel kost vermogensplanning?

De kosten voor vermogensplanning zijn over het algemeen afhankelijk van uw situatie en de omvang van uw vermogen. Soms wordt er een vast bedrag gerekend voor het ontwikkelen van een kapitaalplan en dan zijn er variabele kosten voor het vervolgtraject.

Uw financiële toekomst plannen? Kennemerwaert helpt u op weg

Beleggen is iets voor de lange termijn en zeker het vermogen dat u opbouwt vraagt om een heldere toekomstvisie. Het vereist planning. Bij financiële planning of vermogensplanning draait alles om een goede voorbereiding op de toekomst. Bent u op zoek naar een financiële planner of een vermogensplanner om uw doelen helder te krijgen? Kannemerwaert staat voor u klaar. Wij helpen u graag met onafhankelijk advies op maat. Mochten wij tijdens een gesprek met u ontdekken dat er juist een bredere behoefte is dan beleggen, dan kunnen wij u in contact brengen met een vermogensplanner uit ons netwerk.

 Kennemerwaert heeft een database met financiële planners die u kunnen adviseren over uw volledige financiële situatie. Dit kan betrekking hebben op pensioen, vermogen, vervroegd pensioen, belastingen en vele andere zaken die nodig zijn voor een goed financieel plan. Schrijf ons, wij helpen u de beste keuze te maken voor uw vermogen.

FINANCIËLE PLANNING BIJ U IN DE BUURT:

BEL DIRECT